Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αυτισμό σε ενήλικες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αυτισμό σε ενήλικες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αυτισμό σε ενήλικες 150 150 DMC

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον αυτισμό σε ενήλικες

Τα συμπτώματα του αυτισμού σε ενήλικες μπορούν να παρουσιάσουν διαφορετικά από αυτά στα παιδιά και πολλοί ενήλικες έχουν μάθει να ζουν με τα συμπτώματά τους κατά τη διάρκεια των ετών.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) είναι μία από τις πιο συνηθισμένες νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αυτιστικοί άνθρωποι λαμβάνουν διάγνωση στην παιδική ηλικία, συνήθως μετά την ηλικία των 4 ετών. Ωστόσο, ορισμένοι αυτιστικοί ενήλικες δεν διαγιγνώσκονται στην παιδική ηλικία, ακόμη και αν τα συμπτώματά τους είναι πιο σοβαρά.

Για ένα αυτιστικό άτομο που δεν έχει διαγνωστεί στην παιδική ηλικία, η λήψη μιας διάγνωσης ASD αργότερα στη ζωή μπορεί να είναι χρήσιμη για πολλούς λόγους. Συγκεκριμένα, μπορεί να παρέχει καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες και υποστήριξη. Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τα σημεία και τα συμπτώματα της ASD στην ενηλικίωση και τι πρέπει να κάνουμε εάν κάποιος θα ήθελε μια διάγνωση.

Σημάδια και συμπτώματα του αυτισμού ενηλίκων

Οι άνθρωποι μπορεί να βρουν κάποιες πτυχές της επικοινωνίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης προκλητικές. Μπορεί να έχουν δυσκολία σχετικά με τους ανθρώπους και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους. Οι αυτιστικοί ενήλικες μπορεί επίσης να έχουν άκαμπτα πρότυπα σκέψης και συμπεριφορά και μπορεί να πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες ενέργειες.

Κοινά σημεία και συμπτώματα της ASD σε ενήλικες μπορούν να περιλαμβάνουν: > Η ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της επαφής με τα μάτια

  • προκλήσεις με τη ρύθμιση των συναισθημάτων
  • ακραίο ενδιαφέρον σε ένα συγκεκριμένο θέμα
  • Συχνές μονόλογοι για το ίδιο θέμα ή υποκείμενα
  • Υπεραισθησία σε ήχους ή μυρωδιές που δεν φαίνεται να ενοχλούν τους άλλους ακούσιους θορύβους, όπως επαναλαμβανόμενη εκκαθάριση στο λαιμό
  • Όταν μιλάμε
  • Περιορισμένο ενδιαφέρον για μερικές δραστηριότητες
  • Προτίμηση για μοναχικές δραστηριότητες
  • Προβλήματα ανάγνωσης των συναισθημάτων των άλλων
  • εκφράσεις και γλώσσα του σώματος
  • Εξάρτηση από τις καθημερινές ρουτίνες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η αλλαγή
  • Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές
  • Κοινωνικό άγχος
  • ανώτερες ικανότητες σε ένα συγκεκριμένο πεδίο, όπως τα μαθηματικά ή άλλοι κλάδοι
  • Η ανάγκη να κανονιστούν αντικείμενα σε μια συγκεκριμένη σειρά
  • Μπορεί να βιώσει άλλους που δεν βρίσκονται στη λίστα.

    Μπορεί να υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ ASD και άλλων διαταραχών, όπως η διαταραχή υπερκινητικότητας της προσοχής (ADHD), αλλά τα σημεία και τα συμπτώματα της ASD ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

    Επίσης, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των φύλων. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να φαίνονται σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις κοινωνικές καταστάσεις από άλλες, καθώς τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι πιο λεπτές και καλυμμένες. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαγνώσουμε το ASD.

    Διάγνωση

    Η αναζήτηση διάγνωσης ASD ως ενήλικας μπορεί να είναι προκλητική για διάφορους λόγους:

    • Οι άνθρωποι που δεν έλαβαν διάγνωση στα νεότερα τους χρόνια Μπορεί να έχει ήπια συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν. Μερικές φορές, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν ποτέ να πάρουν διάγνωση.
    • Εάν οι άνθρωποι ζουν με ASD για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι καλύτεροι στην κάλυψη των σημείων και των συμπτωμάτων.
    • Η έρευνα δείχνει ότι μία από τις κοινές διαγνωστικές δοκιμές για τον αυτισμό στην ενηλικίωση, το ADOS-2, μπορεί να είναι αρκετά αξιόπιστη. Αλλά ένας γιατρός πρέπει να αναγνωρίσει τα συμπτώματα ενός ατόμου για να τα παραπέμψει σε δοκιμές.

    Υπάρχει δοκιμή για ASD σε ενήλικες;

    Οι κλινικοί γιατροί έχουν αναπτύξει διαφορετικές δοκιμές που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της ASD σε ενήλικες. Αυτές περιλαμβάνουν διαγνωστικές δοκιμές όπως η μονάδα ADOS 2, ADI-R και 3DI ενηλίκων.

    Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι δοκιμές για τους ενήλικες. Οι λόγοι για αυτό περιλαμβάνουν:

    • Οι ερευνητές που εξετάζουν την αξιοπιστία των δοκιμών ASD χρησιμοποιούν συχνά έναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων στη μελέτη.
    • Δεν υπάρχουν πολλές ερευνητικές μελέτες σχετικά με τις δοκιμές για ενήλικες ASD περιλαμβάνουν αρκετούς συμμετέχοντες από ιστορικά ανεπαρκείς ομάδες, όπως άτομα χρώματος ή άτομα που είναι LGBTQIA+. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των μελετών που εξετάζουν τις μεθόδους δοκιμών ASD ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν έναν πραγματικό πληθυσμό αυτιστικών ενηλίκων.
    • Πολλοί κλινικοί γιατροί μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με τα σημάδια της ASD στην ενηλικίωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα συμπτώματα του ασθενούς δεν είναι σοβαρά ή εάν ο ασθενής έχει και άλλες καταστάσεις, για παράδειγμα, άγχος.

    Οι αυτιστικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλότερα ποσοστά συνυπάρχουσων συνθηκών, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, από εκείνες του γενικού πληθυσμού.

    Πώς να ξεκινήσετε μια διαδικασία διάγνωσης

    Οι ενήλικες που υποψιάζονται ότι αυτοί ή ένας αγαπημένος μπορεί να είναι αυτιστικά μπορούν να κάνουν μια δοκιμή αυτοαξιολόγησης για τους ενήλικες. Ένα άτομο μπορεί να βρει αυτές τις δοκιμές στο διαδίκτυο. Ενώ δεν μπορούν να δώσουν διάγνωση, οι δοκιμές είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

    Ένα άτομο που αναζητά διάγνωση μπορεί να λάβει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας δοκιμής σε έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα προσπαθήσει να προσδιορίσει εάν η ASD μπορεί να υπάρχει από:

    • Ερώτηση για το Τα συμπτώματα, τόσο η τρέχουσα όσο και η παιδική ηλικία
    • παρατηρώντας και αλληλεπιδρούν με το άτομο
    • μιλώντας σε ένα αγαπημένο (με άδεια)
    • Έλεγχος για άλλη σωματική ή ψυχική υγεία Οι συνθήκες που μπορεί να προκαλούν συμπτώματα

    Εάν δεν μπορεί να εξηγήσει τα συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να παραπέμψει το άτομο σε έναν ψυχίατρο ή έναν ψυχολόγο για να κάνει διάγνωση ASD.

    Εάν τα συμπτώματα δεν υπάρχουν στην παιδική ηλικία, αλλά αρχίζουν στην εφηβεία ή την ενηλικίωση, αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια συνθήκη γνωστικής ή ψυχικής υγείας εκτός από την ASD.

    Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί ένας ειδικός που μπορεί να διαγνώσει ASD σε ενήλικες. Άτομα που θα ήθελαν μια διάγνωση για τον εαυτό τους ή ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να χρειαστεί να κάνουν έρευνα για να βρουν έναν πάροχο με εμπειρία διάγνωση αυτιστικών ενηλίκων.

    Μια άλλη επιλογή είναι να μιλήσετε σε έναν αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδικού ψυχίατρου που είναι πρόθυμος να δει ενήλικες πελάτες.

    Οφέλη από τη διάγνωση

    Δεν μπορεί να θέλει ή να χρειαστεί ένας μη διαγνωσμένος αυτιστικός ενήλικας ή να χρειαστεί διάγνωση. Είναι σημαντικό να σέβεται τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ατόμου. Για όσους το προτιμούν, η διάγνωση μπορεί να προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα.

    • Μπορεί να δώσει μια εξήγηση για τις προκλήσεις που μπορεί να βιώνει ένα αυτιστικό άτομο.
    • Μπορεί να δώσει στα μέλη της οικογένειας, τους φίλους και τους συναδέλφους καλύτερη κατανόηση της ASD.
    • Μπορεί να ανοίξει πρόσβαση σε υπηρεσίες και οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος εργασίας ή της εκπαίδευσης.
    • Μπορεί να αντικαταστήσει μια λανθασμένη διάγνωση, όπως η ADHD.

    Ζώντας με αυτισμό

    Η διαβίωση με ASD μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένους αυτιστικούς ενήλικες. Μπορούν να αγωνιστούν με κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, να σταθεροποιηθούν σε ρουτίνες ή να βιώσουν ευαισθησίες στο φως ή στον ήχο.

    Πολλά από τα ίδια συμπτώματα που εμφανίζονται σε αυτιστικά παιδιά μπορεί επίσης να υπάρχουν σε ενήλικες. Αλλά οι ενήλικες που βιώνουν αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δυσκολεύονται να ζήσουν ανεξάρτητες, καθημερινές ζωές ως αποτέλεσμα.

    Μελέτη για τις υπηρεσίες και τα αποτελέσματα σε αυτιστικούς ενήλικες έδειξε ότι το 27% των αυτιστικών συμμετεχόντων ήταν άνεργοι. Οι ενήλικες Autistic μπορεί επίσης να έχουν πιο περιορισμένες επιλογές για υπηρεσίες υποστήριξης από τα αυτιστικά παιδιά. Στην ίδια μελέτη, το 25% των αυτιστικών συμμετεχόντων ανέφερε ότι δεν έλαβαν αρκετές υπηρεσίες υποστήριξης.

    Ορισμένοι αυτιστικοί ενήλικες βιώνουν υψηλή νοημοσύνη, ισχυρή μνήμη, μια ικανότητα να σκέφτονται “έξω από το κουτί” και ισχυρά ταλέντα σε συγκεκριμένες περιοχές. Άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να περιλαμβάνουν μια μοναδική αίσθηση του χιούμορ και μια ισχυρή αίσθηση δικαιοσύνης και δικαιοσύνης.

    Για πολλούς αυτιστικούς ανθρώπους, το ASD αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ταυτότητάς τους και δεν απαιτεί υποστήριξη. Για εκείνους τους αυτιστικούς ενήλικες που αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις, η αυξημένη πρόσβαση στα παρακάτω μπορεί να βοηθήσει: ο όρος.

    Μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα αυτιστικό άτομο να αισθάνεται επικυρωμένο και να βρει λύσεις που λειτουργούν γι ‘αυτούς.

    Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και να είναι πιο συμπονετικοί με την πρόσβαση σε διαθέσιμες ευκαιρίες μάθησης, πολλές από τις οποίες είναι δωρεάν.

    Θεραπεία

    Όπως και με τους νευροτυπικούς ανθρώπους, οι αυτιστικοί άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από το να δουν έναν θεραπευτή εάν αντιμετωπίζουν άγχος, εργασιακό άγχος ή συναισθήματα απομόνωσης.

    Οι θεραπευτές μπορούν να εισαγάγουν αυτιστικά άτομα σε μεθόδους όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει με τις προκλήσεις που μπορεί να είναι πιο ιδιαίτερες για την ASD, όπως η ύπαρξη άκαμπτων σκέψεων. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μεμονωμένα είτε σε ομαδική ή οικογενειακή ρύθμιση.

    Η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ανισότητας της ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να βοηθήσει τους υποβαθμισμένους αυτιστικούς ενήλικες να πάρουν την παροχή συμβουλών που μπορεί να χρειαστούν.

    Επαγγελματική αποκατάσταση

    Η επαγγελματική αποκατάσταση μπορεί να βοηθήσει τους αυτιστικούς ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία. Τους επιτρέπει να διερευνήσουν τη δυνατότητα περαιτέρω εκπαίδευσης, εθελοντισμού ή αλλαγών εργασίας.

    Ορισμένοι αυτιστικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν τους χώρους εργασίας τους άβολα αν είναι πολύ θορυβώδη, πολύ φωτεινά ή απαιτούν μακρά μετακίνηση.

    Οι εργοδότες μπορούν να λάβουν μέτρα για να υποστηρίξουν τη νευροδεκτικότητα στο χώρο εργασίας, για παράδειγμα, κάνοντας τα κατάλληλα καταλύματα για αυτιστικούς υπαλλήλους. Υπάρχουν πολλοί πόροι, μεταξύ άλλων από το δίκτυο βοήθειας και των πόρων του εργοδότη για την ένταξη της αναπηρίας.

    Τα αυτιστικά άτομα μπορούν να ευδοκιμήσουν στο σωστό χώρο εργασίας και με επαρκή υποστήριξη.

    Υποστήριξη από ομοτίμους

    Ορισμένοι αυτιστικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν χρήσιμο να συνδεθούν με άλλους αυτιστικούς ανθρώπους που μπορεί να βιώνουν παρόμοια πράγματα. Ένα άτομο μπορεί να το κάνει αυτό μέσω ομάδων και φόρουμ στο διαδίκτυο ή σε συναντήσεις υποστήριξης πρόσωπο με πρόσωπο.

    Η αλληλεπίδραση με άλλους αυτιστικούς ενήλικες μπορεί να δώσει σε ένα αυτιστικό πρόσωπο νέες ιδέες για πράγματα που μπορούν να κάνουν στη ζωή τους. Μπορεί επίσης να εκθέσει ένα άτομο σε περισσότερους πόρους.

    Πολλοί αυτιστικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι αναλαμβάνουν έναν πιο ενεργό ρόλο στις δικές τους υπηρεσίες υποστήριξης. Ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων δείχνει ότι η πρόσβαση σε αυτιστικούς συνομηλίκους μπορεί να ωφελήσει θετικά τη ζωή ενός αυτιστικού ατόμου.

    φάρμακα

    Τα φάρμακα δεν μπορούν να θεραπεύσουν ASD. Αλλά ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα που συνυπάρχουν, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

    Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε μόνο μερικά φάρμακα για να βοηθήσουν με συμπτώματα ειδικά για ASD στα παιδιά. Οι ενήλικες πρέπει να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης πριν δοκιμάσουν οποιοδήποτε φάρμακο.

    Περίληψη

    Για ορισμένους αυτιστικούς ανθρώπους, η διάγνωση της ASD στην ενηλικίωση μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, επικύρωση και πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες υποστήριξης για όσους τις απαιτούν. Για άλλους, μπορεί να μην είναι απαραίτητη διάγνωση.

    Οι ενήλικες που υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι αυτιστικοί και θα ήθελαν μια διάγνωση να μιλήσει με τον γιατρό τους, ο οποίος μπορεί να παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα.

    Καθώς η συνειδητοποίηση της ASD στην ενηλικίωση αυξάνεται, η εύρεση των σωστών υπηρεσιών υποστήριξης και των γιατρών που μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημεία και τα συμπτώματα θα πρέπει να γίνουν ευκολότερα.

    • Ψυχική υγεία
    • Ψυχολογία/Ψυχιατρική
    Privacy Preferences

    When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

    Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
    Click to enable/disable Google Fonts.
    Click to enable/disable Google Maps.
    Click to enable/disable video embeds.
    Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.