Minden, amit tudnia kell az autizmusról felnőtteknél

Minden, amit tudnia kell az autizmusról felnőtteknél

Minden, amit tudnia kell az autizmusról felnőtteknél 150 150 DMC

Minden, amit tudnia kell az autizmusról felnőtteknél

A felnőttek autizmusának tünetei eltérően jelentkezhetnek, mint a gyermekeknél, és sok felnőtt megtanulta élni a tüneteikkel az évek során.

autizmus spektrum rendellenesség (ASD) az egyik leggyakoribb neurodevelopmental rendellenesség. A legtöbb esetben az autista emberek gyermekkorban diagnózist kapnak, általában 4 éves koruk után. Néhány autista felnőttet azonban nem diagnosztizálnak gyermekkorban, még akkor is, ha tüneteik súlyosabbak.

Az a autista személy számára, akit nem diagnosztizáltak a gyermekkorban, az ASD diagnózisának későbbi életében sok okból hasznos lehet. Különösen jobb hozzáférést biztosíthat a szolgáltatásokhoz és a támogatáshoz. Ebben a cikkben az ASD jeleit és tüneteit tárgyaljuk a felnőttkorban, és mit kell tenni, ha valaki diagnosztizálást szeretne.

A felnőtt autizmus jelei és tünetei

Az autista emberek a kommunikáció és a társadalmi interakció bizonyos szempontjait találhatják meg. Lehet, hogy nehezen tudják kapcsolatba lépni az emberekkel és megérteni érzelmeiket. Az autista felnőtteknek rugalmatlan gondolkodási mintázata és viselkedése is lehet, és ismétlődő tevékenységeket végezhet.

ASD általános tünetei és tünetei felnőtteknél a következők lehetnek:

  • Beszélgetés nehézsége
  • Nehéz a szoros barátságok megteremtése vagy fenntartása
  • Diszkomfort a szemkontaktus során
  • kihívások az érzelmek szabályozásával
  • Szélsőséges érdeklődés egy adott téma iránt
  • Gyakori monológok ugyanazon témában vagy alanyoknál
  • túlérzékenység olyan hangok vagy illatok szempontjából, amelyek úgy tűnik, hogy nem zavarják mások
  • akaratlan zajok, például az ismétlődő toroktisztítás
  • Nehéz megérteni a szarkazmát vagy az idiómákat
  • Az inflexió hiánya hiánya Beszélésekor
  • Csak néhány tevékenység iránti korlátozott érdeklődés
  • A magányos tevékenységek preferenciája
  • Mások érzelmeinek olvasása
  • Az arckezelés megismerése Kifejezések és testbeszéd
  • Bízás a napi rutinokra és a változások kezelésére. mező, például a matematika vagy más tudományágak
  • Az elemek meghatározásának szükségessége egy meghatározott sorrendben

Az autista emberek általában nem rendelkeznek a fenti jelek és tünetek, és ők Tapasztalhat másokat, akik nem szerepelnek a listán.

Lehet, hogy hasonlóságok vannak az ASD és más rendellenességek között, például a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD), de az ASD jelei és tünetei személyenként változnak.

A tünetek nem között eltérhetnek. Úgy tűnik, hogy egyesek jobban képesek megbirkózni a társadalmi helyzetekkel, mint mások, mivel tüneteik finomabbak és maszkoltak lehetnek. Ennek eredményeként nagyobb kihívást jelenthet az ASD diagnosztizálása.

Diagnózis

ASD diagnózisának felnőttként történő keresése több okból is kihívást jelenthet:

  • Azok az emberek, akik fiatalabb éveikben nem kaptak diagnózist, nem kaptak diagnózist. enyhébb tünetekkel járhat, amelyeket nehezebb felismerni. Időnként az ilyen emberek soha nem kaphatnak diagnózist.
  • Ha az emberek egy ideje élnek az ASD -vel, akkor jobbak lehetnek a jelek és a tünetek elfedésében.
  • A kutatások azt mutatják, hogy az autizmus egyik leggyakoribb diagnosztikai tesztje, az ADOS-2 meglehetősen megbízható lehet. De az orvosnak fel kell ismernie az ember tüneteit annak érdekében, hogy a teszteléshez utaljon.

Van -e teszt az ASD -re felnőtteknél?

A klinikusok különféle teszteket fejlesztettek ki, amelyek segíthetnek az ASD diagnosztizálásában felnőtteknél. Ide tartoznak olyan diagnosztikai tesztek, mint például az ADOS 2 modul, az ADI-R és a 3DI felnőtt.

Ugyanakkor nem világos, mennyire megbízható ezek a tesztek felnőttek számára. Ennek okai a következők:

  • Az ASD -tesztek megbízhatóságát vizsgáló kutatók gyakran kevés tanulmányi résztvevőt használnak.
  • A felnőttkori ASD tesztelésével kapcsolatos kutatások nem tartalmaznak elegendő résztvevőt a történelmileg alulteljesített csoportokból, például a színes emberekből vagy az LGBTQIA+emberekből. Ez azt jelenti, hogy az ASD tesztelési módszereket vizsgáló tanulmányok eredményei nem jelentik az autista felnőttek valódi populációját.
  • Sok klinikus nem ismeri az ASD jeleit a felnőttkorban. Ez különösen igaz, ha a beteg tünetei nem súlyosak, vagy ha a betegnek más körülményei is vannak, például szorongás.

Az autista embereknek magasabbak lehetnek az együttes előforduló állapotok, például szorongás vagy depresszió, mint a lakosságnál.

Hogyan kezdje el a diagnózis eljárást

felnőttek, akik gyanítják, hogy vagy szeretett személy autista lehet önértékelési tesztet felnőttek számára. Egy személy megtalálhatja ezeket a teszteket online. Noha nem tudnak diagnosztizálni, a tesztek jó kiindulási pont.

A diagnosztikát kereső személy az ilyen teszt eredményeit az alapellátási orvoshoz veheti, aki megpróbálja meghatározni, hogy az ASD jelen lehet -e:

  • tünetek, mind a gyermekkorban, mind a gyermekkorban
  • A személyrel való megfigyelés és kölcsönhatás. A tüneteket okozó állapotok

Ha egyetlen mögöttes fizikai állapot nem tudja megmagyarázni a tüneteket, az orvos pszichiáterre vagy pszichológusra utalhat az ASD -diagnózishoz.

Ha a tünetek nem jelennek meg gyermekkorban, hanem serdülőkorban vagy felnőttkorban kezdődnek, ez az ASD -től eltérő kognitív vagy mentális egészségi állapotra utalhat.

Nehéz lehet olyan szakembert találni, aki felnőtteknél diagnosztizálhatja az ASD -t. Azoknak az egyéneknek, akik maguknak vagy szeretteinek diagnosztizálást szeretnének, kutatást kell végezniük, hogy megtalálják az autista felnőttek diagnosztizálásának tapasztalatait.

Egy másik lehetőség az, hogy beszéljünk egy fejlődő gyermekorvossal vagy gyermekpszichiáterrel, aki hajlandó felnőtt ügyfeleket látni.

A diagnózis előnyei

Nem minden diagnosztizált autista felnőtt igényelhet vagy szüksége van diagnózisra. Fontos tiszteletben tartani az egyén igényeit és preferenciáit. Azok számára, akik ezt részesítik előnyben, a diagnózis számos előnyt kínálhat.

  • Magyarázatot adhat azoknak a kihívásoknak, amelyeket az autista személy tapasztalhat.
  • Ez a családtagok, a barátok és a kollégák jobb megértését adhatja az ASD -ről.
  • A szolgáltatásokhoz és az ellátásokhoz való hozzáférést nyithatja meg, ideértve a munkahelyi vagy oktatási környezetet is.
  • Helytelen diagnózist, például ADHD -t helyettesíthet.

autizmussal élni

ASD -vel való élés nehéz lehet néhány autista felnőtt számára. Harcolhatnak a társadalmi interakciókkal, rögzíthetik a rutinokat, vagy megtapasztalhatják a fény vagy a hang érzékenységét.

Ugyanazok a tünetek, amelyek autista gyermekekben jelentkezhetnek, felnőtteknél is létezhetnek. De az ezeket a tüneteket tapasztaló felnőttek számára nehéz lehet, hogy ennek eredményeként független, napi életet éljenek.

Az autista felnőttek szolgáltatásairól és eredményeiről szóló tanulmány kimutatta, hogy az autista résztvevők 27% -a munkanélküli volt. Az autista felnőtteknek korlátozottabb lehetőségei lehetnek a támogatási szolgáltatásokra, mint az autista gyermekek. Ugyanebben a tanulmányban az autista résztvevők 25% -a számolt be, hogy nem kapott elegendő támogatási szolgáltatást.

Egyes autista felnőttek magas intelligenciát, erős memóriát, „a dobozon kívüli” gondolkodásmódot és az erős tehetségeket tapasztalják meg bizonyos területeken. Más tulajdonságok lehetnek egyedülálló humorérzék, valamint a méltányosság és az igazságosság erős érzése.

Sok autista ember számára az ASD identitásuk nélkülözhetetlen része, és nem igényel támogatást. Azoknak az autista felnőtteknek, akik több kihívást tapasztalnak, a következőkhöz való fokozott hozzáférés segíthet:

Oktatás

Az autizmusról többet megtudhat az autizmusról, és szeretteiket vagy gondozóikat jobban megértheti. Az állapot.

Segíthet egy autista embernek is validált érzésnek, és olyan megoldásokat találhat, amelyek működnek számukra.

A barátok és a család segíthetnek a stressz csökkentésében és az együttérzőbbek, ha hozzáférnek a rendelkezésre álló tanulási lehetőségekhez, amelyek közül sok ingyenes.

Terápia

Mint a neurotípusos embereknél, az autista embereknek előnye lehet a terapeuta látása, ha szorongást, munkastressz vagy elszigeteltség érzéseik vannak.

A terapeuták bevezethetnek autista embereket olyan módszerekbe, mint a kognitív viselkedésterápia. Ez segíthet az ASD -re vonatkozó kihívásokban, például a merev gondolatokkal. A terápiára külön -külön, akár csoportos vagy családi környezetben zajlik.

A mentális egészség egyenlőtlenségének javítása érdekében történő lépéseket is segíthet az alulteljesített autista felnőttek megszerzésében a szükséges tanácsadáshoz.

Szakmai rehabilitáció

Szakmai rehabilitáció segíthet az autista embereknek a karrierrel kapcsolatos kihívások megbirkózásában. Ez lehetővé teszi számukra, hogy feltárják a továbbképzés, az önkéntesség vagy a munkaváltozás lehetőségét.

Néhány autista ember kényelmetlennek találhatja a munkahelyét, ha túl zajosak, túl fényesek, vagy hosszú ingázást igényelnek.

A munkáltatók lépéseket tehetnek a munkahelyi neurodiverzitás támogatására, például azáltal, hogy megfelelő szállást hoznak az autista alkalmazottak számára. Számos forrás áll rendelkezésre, ideértve a munkaadói segítségnyújtási és erőforrás -hálózatból a fogyatékosság beillesztését.

Az autista emberek a megfelelő munkahelyen és megfelelő támogatással fejlődhetnek.

Peer támogatás

Néhány autista ember hasznosnak találhatja, hogy kapcsolatba lép más autista emberekkel, akik hasonló dolgokat tapasztalhatnak. Egy személy ezt megteheti online csoportokon és fórumokon, vagy személyes támogatási találkozókon keresztül.

Más autista felnőttekkel való interakció új gondolatokat adhat egy autista embernek a saját életükben megtehető dolgokról. Ez azt is kitárhatja, hogy egy személyt több erőforráshoz.

Sok autista ember azt támogatja, hogy aktívabb szerepet vállaljon a saját támogatási szolgáltatásaiban. A növekvő bizonyítékok azt mutatják, hogy az autista társaikhoz való hozzáférés pozitívan javíthatja az autista ember életét.

gyógyszeres kezelés

A gyógyszerek nem gyógyíthatják meg az ASD -t. Bizonyos vényköteles gyógyszerek azonban enyhíthetnek néhány előforduló tünetet, például a depressziót és a szorongást.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) csak néhány gyógyszert hagyott jóvá a gyermekek ASD-specifikus tüneteinek elősegítésére. A felnőtteknek bármilyen gyógyszer kipróbálása előtt konzultálniuk kell egy egészségügyi szakemberrel.

Összegzés

Egyes autista emberek számára az ASD diagnosztizálása felnőttkorban megkönnyebbülést, validálást és hozzáférést biztosíthat bizonyos támogatási szolgáltatásokhoz azok számára, akik megkövetelik őket. Mások számára lehet, hogy nem szükséges diagnózis.

A felnőttek, akik azt gyanítják, hogy autista lehetnek, és diagnosztizálást szeretnének, beszéljenek orvosukkal, akik tanácsot és útmutatást nyújthatnak a következő lépésekhez.

Mivel az ASD tudatossága a felnőttkorban növekszik, a megfelelő támogatási szolgáltatások és az orvosok megtalálása, akik felismerik a jeleket és a tüneteket, könnyebbé kell válniuk.

  • Mentális egészség
  • Pszichológia/pszichiátria
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.