Vodi li nedostatak sna zdravstvenim stanjima?

Vodi li nedostatak sna zdravstvenim stanjima?

Vodi li nedostatak sna zdravstvenim stanjima? 150 150 DMC

Vodi li nedostatak sna zdravstvenim stanjima?

Važno je da se ovi nedostaci kognitivnih sposobnosti nisu obnovili s dvije noći 8-satnog oporavka tijekom vikenda.

Zaključno, iako možemo ublažiti neke štete uzrokovane nedostatkom sna, istraživanje kaže da takav oporavak traje mnogo dulje nego što se misli.

Ako ste propustili cijelu noć sna, doživjet ćete određeni stupanj nedostatka sna. Deprivacija sna javlja se u fazama koje se temelje na tome koliko ste sna propustili. Budući da je san neophodan za cjelokupno zdravlje, nedostatak sna ima svoje posljedice. Ljudi doživljavaju nedostatak sna iz mnogo razloga, a to uzrokuje simptome koji variraju u težini.

Ključni zaključci:

  • Nedostatak sna se događa kada spavate manje od preporučene količine.
  • Preporuke za spavanje ovise o dobi, no općenito se odraslima preporučuje 7 do 9 sati sna.
  • 5 faza deprivacije sna temelji se na količini sna koja je izgubljena.
  • Simptomi nedostatka sna postaju sve teži kako faze napreduju.
  • Liječenje nedostatka sna može biti jednostavno poput nadoknađivanja sna, ali može zahtijevati medicinsko liječenje ako je prisutna temeljna bolest.

Što je deprivacija sna?

Do nedostatka sna dolazi kada osoba ne spava dovoljno. To može značiti cijeli dan (ili dane) bez sna ili spavanje manje od preporučene količine tijekom noći.

Nedostatak sna može biti akutan ili kroničan problem:

  • Akutna deprivacija sna. Javlja se tijekom dana ili dva.
  • Kronična deprivacija sna. To je stalan, dugotrajan problem, karakteriziran time da osoba tjednima ili mjesecima propušta dovoljno sna.

Što uzrokuje nedostatak sna?

Postoji mnogo različitih razloga zbog kojih možete osjetiti nedostatak sna. Tipično, manjak sna uzrokovan je čimbenicima načina života koji nisu toliko zabrinjavajući. U nekim manje uobičajenim okolnostima nedostatak sna može biti uzrokovan temeljnim zdravstvenim problemima ili problemima mentalnog zdravlja.

Uobičajene životne okolnosti koje mogu uzrokovati nedostatak sna uključuju:

  • Rad preko noći ili duge sate;
  • Konzumacija stimulansa i/ili alkohola;
  • Loše navike spavanja;
  • Briga za bebu preko noći;
  • Loše kontroliran stres.

Ponekad je nedostatak sna povezan s temeljnim zdravstvenim stanjem kao što je Alzheimerova ili Parkinsonova bolest. Također može biti uzrokovan određenim problemima mentalnog zdravlja kao što su anksioznost, depresija, bipolarni poremećaj i PTSP.

Koliko sna trebate?

Preporučena količina sna ovisi o dobi. U nastavku su navedene neke smjernice .

Dobna skupina Preporučeni sati spavanja
Novorođenčad 14-17 sati po noći
Dojenčad (od 4 mjeseca do 1 godine) 12-16 sati
Mala djeca (od 1 do 5 godina) 10-14 sati
Djeca školske dobi (od 6 do 12 godina) 9-12 sati
Tinejdžeri (od 13 do 18 godina) 8-10 sati
Odrasli (18 godina i više) 7-9 sati

Simptomi kada ste neispavani

Nedostatak sna može uzrokovati niz različitih simptoma koji se razlikuju ovisno o vašoj dobi, općem zdravstvenom stanju i ozbiljnosti nedostatka sna.

Neki opći simptomi nedostatka sna uključuju:

  • Umor tijekom dana;
  • Razdražljivo raspoloženje;
  • Poteškoće s fokusiranjem;
  • Glavobolje;
  • Odgođeno vrijeme reakcije.

Deprivacija sna može se dalje kategorizirati u faze koje se temelje na satima provedenim bez sna. Kako se deprivacija sna pogoršava, simptomi se mijenjaju i postaju sve teži.

Teški nedostatak sna može se pojaviti u obliku bilo kojeg od sljedećih simptoma:

  • Mikrospavanje ili kratkotrajno uspavljivanje na nekoliko sekundi;
  • Nistagmus ili nekontrolirano kretanje očiju;
  • Drhtave ruke;
  • Loša prosudba;
  • Impulsivno ponašanje;
  • Vizualne i slušne halucinacije;
  • Psihoza (u vrlo teškim slučajevima).

Koje su faze deprivacije sna: vremenska crta

Do nedostatka sna ponekad dolazi kada osoba jednostavno ne spava dovoljno. U drugim slučajevima uključuje potpuni nedostatak sna, koji se također naziva potpuni nedostatak sna. Potpuni nedostatak sna može se kategorizirati u pet faza, na temelju količine sna koja je izgubljena.

Stadij 1. 24 sata bez sna

Izdržati puna 24 sata bez sna većini će vjerojatno biti teško, ali to neće imati ozbiljne zdravstvene posljedice i može se brzo oporaviti. Glavni rizik povezan s ovom fazom nedostatka sna je povećani rizik od nezgoda zbog umora.

Stadij 2. 36 sati bez sna

Faza 2 deprivacije sna javlja se kada osoba provede 36 sati bez sna. U ovoj fazi možete doživjeti nešto što se naziva “mikrospavanje”, ili nehotice zaspati na nekoliko sekundi. Simptomi nedostatka sna koji su povezani s ovom fazom uključuju:

  • Oslabljeno pamćenje;
  • Poteškoće u učenju novih informacija;
  • Promjene u ponašanju;
  • Poteškoće u komunikaciji.

Stadij 3. 48 sati bez sna

Faza 3 je također poznata kao ekstremna deprivacija sna i javlja se nakon što osoba provede 48 sati bez sna. U ovoj fazi možete doživjeti halucinacije i/ili osjećaj depersonalizacije.

Stadij 4. 72 sata bez sna

Do faze 4 deprivacije sna osoba je prošla tri dana bez sna. To će uzrokovati povećanu potrebu za spavanjem i češće pojave mikrosna. Možete doživjeti intenzivnije halucinacije i poremećeno razmišljanje.

Stadij 5. 96+ sati bez sna

U fazi 5 deprivacije sna, možete postati nesposobni tumačiti stvarnost. Ovo se također naziva psihoza deprivacije sna.

Mogu li vratiti dug za spavanje?

Kada ne spavate dovoljno nekoliko dana odjednom, stvorit ćete nešto što se zove “dug sna”. Na primjer, ako trebate spavati 8 sati, a spavate samo 5, imat ćete manjak sna od 3 sata. Ako sljedeći dan spavate samo 6 sati, sada ćete imati zajednički dug spavanja od 5 sati.

Dug sna je kompliciran jer ga ne morate nužno “vraćati” sat za satom. Ne morate nadoknaditi točnu količinu sna koju ste izgubili, ali možete se ponovno početi osjećati odmorno nakon nekoliko noći dobrog sna.

Na koje faze sna najviše utječe nedostatak sna?

Ciklus spavanja uključuje ukupno četiri faze. Vaš mozak kruži kroz ove faze dok spavate. Ako uopće ne spavate, to će utjecati na sve faze sna. Ako imate samo lošu kvalitetu sna ili san koji se ne obnavlja, tada su možda pogođene samo dublje faze sna. Faza 3 je faza sna koja se najviše obnavlja, tijekom koje ste u “najdubljem” stadiju sna.

Kako liječiti deprivaciju sna

U većini slučajeva, oporavak od posljedica nedostatka sna samo je pitanje odgovarajuće količine odmora. Ako postoji temeljno zdravstveno stanje koje uzrokuje smetnje spavanja, tada će liječenje temeljnog stanja poboljšati san. Možete isprobati bilo koji od dolje navedenih koraka kako biste poboljšali kvalitetu sna.

1. Držite se redovnog rasporeda

Prakticiranje dosljednog rasporeda spavanja osigurava da ćete dobiti dovoljno sna. Ako imate manjak sna, općenito se preporučuje da nadoknadite spavanje ranijim odlaskom u krevet, umjesto da spavate kasnije.

2. Tjelesna aktivnost

Vježbanje tijekom dana može vam pomoći da umorite svoje tijelo kako biste bili spremni navečer zaspati. Preporuča se vježbati 5 do 6 sati prije spavanja kako bi se vaše tijelo imalo vremena opustiti prije nego što dođe vrijeme za spavanje.

3. Potražite terapiju

Nedostatak sna ponekad je uzrokovan problemima mentalnog zdravlja poput anksioznosti. Posjet licenciranom terapeutu može vam pomoći da razgovarate o svim nametljivim mislima ili stresorima koji vas ometaju u snu.

4. Izbjegavajte kofein i alkohol

I kofein i alkohol mogu utjecati na kvalitetu sna. Ako morate piti kofein tijekom dana, učinite to rano ujutro i uživajte samo u umjerenim količinama. Često se misli da alkohol potiče umor, ali remeti kvalitetu sna, pa je idealno umjereno konzumiranje alkohola ili izbjegavanje njega.

5. Dobijte dovoljno sunčeve svjetlosti tijekom dana

Dobivanje dovoljno prirodne sunčeve svjetlosti tijekom dana pomaže u regulaciji razine melatonina. Stručnjaci preporučuju 10-30 minuta sunčeve svjetlosti dnevno.

Pitanja

Možete li doživjeti halucinacije zbog nedostatka sna?

Da, nedostatak sna može dovesti do slušnih i vizualnih halucinacija.

Vodi li nedostatak sna zdravstvenim stanjima?

Da, kronični nedostatak sna povezan je s drugim medicinskim stanjima kao što su visoki krvni tlak i dijabetes.

Je li prespavanje gore od nedostatka sna?

Pretjerano spavanje može imati slične zdravstvene posljedice kao i nedovoljno spavanje.

Nova studija otkriva da možda postoji način da se tinejdžerima pomogne da se dodatno naspavaju tijekom radnih dana. Studija , objavljena u časopisu Sleep, otkrila je da terapija jakim svjetlom može pomaknuti unutarnji sat tinejdžera, omogućujući im da ranije zaspu.

Ključni zaključci:

  • Tinejdžerima je za zdravlje i dobrobit potrebno najmanje 8 sati sna.
  • Mnogi se tinejdžeri bore da dovoljno spavaju jer se njihov tjelesni sat pomiče i preferiraju kasno spavanje.
  • Nova studija pokazuje da terapija jakim svjetlom može pomoći u pomicanju unutarnjeg sata tijela.
  • Zajedno sa strategijama upravljanja vremenom, te prakse mogu poboljšati kvalitetu sna kod tinejdžera.

Nakon dugog ljeta kasnih noći, pa čak i kasnijih jutara, tinejdžerima može biti teško ponovno se prilagoditi školskom rasporedu u jesen. Poremećen raspored spavanja i nedostatak sna mogu dovesti do umora, lošeg uspjeha u školi te promjena raspoloženja i fokusa. Stoga je podrška tinejdžerima i pronalaženje načina da im se pomogne da bolje spavaju ključno.

Iako preliminarni, nalazi studije sugeriraju da je svjetlosna terapija obećavajuća intervencija za probleme sa spavanjem kod tinejdžera. Također je neinvazivan, relativno jeftin i lako se može primijeniti kod kuće.

Važnost sna

Regenerativni san ključan je za zdravlje. Tijekom sna tijelo se odmara i obnavlja. To je također kada mozak konsolidira sjećanja i nove informacije.

Dobrobiti dobrog sna posebno su važne za tinejdžere koji još uvijek rastu i razvijaju se.Za više informacija posjetite https://glucofort-official.top/ .

Contents

Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.