Boala lui Hashimoto: ce este?
Bolile autoimune legate de tiroida includ boala Hashimoto. Tiroida este o glandă situată în gât care secretă hormoni care instruiesc corpul cu privire la utilizarea energiei. Tireotoxicoza este rezultatul distrugerii tiroidei cauzate de boala lui Hashimoto. Eliberarea pe scară largă a hormonului tiroidian preformat în circulație este cunoscută sub numele de tireotoxicoză. O fază hipotiroidiană, în timpul căreia există hormoni tiroidieni insuficienti în sânge, apare de obicei după această perioadă tirotoxică.
Există și alte denumiri pentru această afecțiune, care includ tiroidita autoimună, tiroidita limfocitară cronică și tiroidita Hashimoto.
Cea mai răspândită cauză a tiroidei subactive este boala Hashimoto, al cărei număr precis de cazuri nu este cunoscut. În SUA, aproximativ 5% dintre persoane suferă de hipotiroidism. Se estimează că femeile au șanse de patru până la zece ori mai mari decât bărbații de a face afecțiune.
Simptomele bolii Hashimoto
Simptomele bolii Hashimoto seamănă frecvent cu cele ale altor tulburări tiroidiene. Nu ați putea avea niciun simptom la început sau este posibil să aveți simptome minore care se agravează cu timpul. Semnele tipice ale bolii lui Hashimoto includ:
Oboseală excesivă Creștere în greutate Constipație Sensibilitate la frig Probleme de infertilitate Cicluri menstruale grele sau neregulate Dureri articulare și musculare care nu pot fi atribuite unei alte surse Frecvență redusă a pulsului Pielea deshidratată rărirea părului Dacă boala Hashimoto este cauza unei tiroide hiperactive, ceea ce este mai puțin probabil, simptomele pot include:
Transpirație Tremurături ale mâinilor Frecvență cardiacă crescută sau „curgând” Dificultatea de a adormi Scădere în greutate O „gușă” este o afecțiune pe care o experimentează unii bolnavi de boala Hashimoto. Aceasta este o mărire a tiroidei care provoacă umflare în partea din față a gâtului. Gușa nu este de obicei descrisă ca fiind dureroasă, totuși poate oferi o senzație neplăcută de plinătate în gât. Deși gușa poate dispărea de la sine, unii oameni decid să le elimine chirurgical.
Motive
Când tiroida ta este atacată de propriul tău sistem imunitar și este prea deteriorată pentru a-și îndeplini funcția de producere a hormonilor tiroidieni, ai boala Hashimoto. Deși cauza exactă a bolii lui Hashimoto este încă necunoscută, afecțiunea apare frecvent în familii. Deși sunt necesare studii suplimentare, teoria actuală susține că boala lui Hashimoto este provocată de un individ susceptibil genetic care este expus la un declanșator de mediu.
Pentru a determina dacă variabilele de mediu fie previn sau induc boala lui Hashimoto, se fac cercetări în prezent. Unele dintre variabilele ipotetice care contribuie la debutul bolii Hashimoto includ următoarele:
Se crede că boala Hashimoto și alte afecțiuni autoimune ale tiroidei sunt provocate de infecțiile cu hepatita C. S-a demonstrat că țesutul tiroidian este distrus de virus.
Capacitatea sistemului imunitar de a funcționa este influențată de o serie de medicamente și tratamente, cum ar fi litiu (un stabilizator al dispoziției) și terapia cu radiații (adică, expunerea excesivă la radiații).
Luați prea mult iod, fie din alimente sau medicamente eliberate pe bază de rețetă.
Deși sunt necesare mai multe studii în acest domeniu, există unele dovezi care sugerează că boala Hashimoto poate fi cauzată de stres excesiv. A avea sindromul Down, a fi femeie, a fi mai în vârstă și a avea alte boli autoimune sunt factori de risc pentru această afecțiune.
Cum poate fi cauzată boala lui Hashimoto?
Un profesionist medical va face mai întâi un examen fizic și va întreba despre istoricul dumneavoastră medical pentru a vă diagnostica. Vor fi făcute întrebări cu privire la simptomele dumneavoastră și orice istoric familial al bolii Hashimoto. Spuneți medicului dumneavoastră dacă credeți că ați putea avea boala Hashimoto și sunteți conștient că aceasta se află în familia dumneavoastră. Ar putea simți, de asemenea, o gușă pe gât.
Pentru a confirma un diagnostic, medicul dumneavoastră va solicita probabil unul sau mai multe analize de sânge. Aceste examinări vor evalua:
Un hormon tiroidian este triiodotironina (T4). De obicei, hipertiroidismul este indicat de un nivel ridicat de T4 în sânge, în timp ce hipotiroidismul este indicat de o cantitate scăzută.
Tiroxina (T3): al treilea hormon tiroidian este cunoscut sub numele de T3. Un test T3 este utilizat pentru a confirma diagnosticul de hipertiroidism, chiar dacă nivelul T4 este normal. Similar cu T4, hipertiroidismul este indicat de un nivel ridicat de T3 în sânge, în timp ce hipotiroidismul este indicat de un nivel scăzut.
Hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) este un hormon pe care tiroida îl folosește pentru a determina cât de mult T4 și T3 să producă. Este produsă în glanda pituitară, o glandă mică de la baza creierului care este situată sub hipotalamus. Când nivelul TSH este ridicat, hipotiroidismul este frecvent indicat, iar când este scăzut, hipertiroidismul este de obicei indicat.
Teste de anticorpi tiroidieni: o afecțiune autoimună a tiroidei poate fi diagnosticată prin căutarea unor proteine sau anticorpi specifice produse de sistemul imunitar. Pentru a vă confirma diagnosticul, medicul dumneavoastră poate utiliza acest test după finalizarea celorlalte teste menționate mai sus. De cele mai multe ori, un diagnostic poate fi verificat doar prin analize de sânge. Este posibil ca testele de sânge să nu fie întotdeauna suficiente. Acești indivizi ar putea face o ecografie tiroidiană. Medicul dumneavoastră poate folosi o ecografie pentru a determina dimensiunea tiroidei dumneavoastră și alte caracteristici care ar putea susține un diagnostic al bolii Hashimoto.
Intervenții
Deși nu există un tratament pentru boala Hashimoto, există medicamente eficiente și modificări ale stilului de viață care pot diminua sau chiar eradica complet simptomele. Levotiroxina, care este comercializată și sub denumirile Levothroid, Levoxyl, Synthroid, Tirosint, Tirosint-Sol și Unithroid, este cea mai utilizată terapie pentru boala Hashimoto. Levotiroxina, care este aceeași cu hormonul tiroidian T4, este disponibilă sub formă de pastile sau capsule.
Simptomele hipotiroidismului din boala Hashimoto pot fi diminuate sau eliminate prin luarea unui comprimat pentru a înlocui acest hormon, cu toate acestea nu există un tratament pentru acesta. În general, se recomandă să luați acest medicament cu 30 până la 60 de minute înainte de masa de dimineață. Poate fi crucial să luați această rețetă pe stomacul gol, deoarece o mulțime de alimente și băuturi ar putea afecta cât de eficient corpul dumneavoastră absoarbe medicamentul. Medicul dumneavoastră vă va prescrie teste de sânge de rutină în timp ce luați acest medicament pentru a vă asigura că doza este corectă.
O dietă antiinflamatoare poate fi de ajutor în controlul bolii Hashimoto, potrivit unor date. Fibrele crescute, multe fructe și legume, peștele și proteinele pe bază de plante sunt toate componentele recomandate ale unei diete antiinflamatorii, împreună cu anumite ierburi și condimente. Deși s-a demonstrat că alte boli cronice beneficiază de această dietă, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina eficacitatea acesteia în boala Hashimoto.
Este necesar un tratament pentru o tiroida care este doar subactiva?
Evitare
Nu există o cauză cunoscută a bolii Hashimoto, prin urmare prevenirea nu este posibilă. Cu toate acestea, este posibil să vă puteți reduce șansele de a face boala Hashimoto limitând expunerea la variabilele de mediu despre care se știe că promovează această afecțiune.
Hepatita C, de exemplu, se răspândește prin intrarea în contact cu fluidele corporale (sânge, material seminal etc.) ale unei persoane infectate. Riscul de a contracta aceasta poate fi redus prin utilizarea barierei de protecție în timpul actului sexual și niciodată prin schimbul de obiecte ascuțite precum aparatele de ras sau ace.
Tulburări concomitente
Studiile au indicat că există o probabilitate mai mare de apariție a diferitelor boli autoimune la persoanele cu boala Hashimoto. Deși a fost observat în ambele grupuri, adulții sunt mai predispuși să experimenteze acest lucru decât copiii și adolescenții. Adulții au fost mai predispuși decât copiii să aibă anumite boli autoimune care au fost asociate cu boala Hashimoto și invers.
Adulții cu boli autoimune comorbide au mai multe șanse de a avea:
Artropatii: afecțiuni precum artrita reumatoidă și artrita psoriazică care afectează articulațiile.
Boli ale țesutului conjunctiv: limfaticul, oasele, grăsimea și sângele sunt exemple de țesut conjunctiv. Cea mai răspândită boală a țesutului conjunctiv în această investigație a fost sindromul Sjögren, care are ca rezultat uscăciunea gurii și a ochilor. Următoarele comorbidități sunt mai frecvent observate la copii și adolescenți:
Boala celiacă: Consumul de alimente care conțin gluten poate provoca leziuni ale intestinului subțire.
Diabetul de tip 1 este o afecțiune în care pancreasul este incapabil să producă insulină, hormonul necesar pentru reglarea zahărului din sânge, sau în cantități suficiente. O serie de boli autoimune, inclusiv vitiligo și boala Addison, care afectează glanda suprarenală, manifestată în mod similar la toate grupele de vârstă.
Înfruntând boala lui Hashimoto
Conviețuirea cu boala lui Hashimoto are un prognostic favorabil. Luând medicamentul tiroidian levotiroxină conform instrucțiunilor și efectuând frecvent teste de sânge, mulți pacienți sunt capabili să minimizeze sau să elimine complet simptomele. Este esențial să urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră înainte de a începe sau a modifica medicamentul. Deși nu există o soluție pentru boala lui Hashimoto în acest moment, cercetările asupra potențialelor terapii se fac mereu.